122304Matusiak-av-Pax 1 HominisPAX Hominis is een monoloog waarin een man het opneemt voor de mens. Een eerbetoon aan al zijn succesverhalen, mislukkingen en misdaden.

Ik ben een mens en ik ben er trots op. Daarom sta ik hier, om de verdediging van mijn soort op me te nemen. Tegen de beschuldigingen van de azijnpissers, de halfbakken intellectuelen, de verwarde filosofen en de geperverteerde romanschrijvers. Zij willen alleen het kwaad in ons zien. Zij kunnen er geen genoeg van krijgen. Ik doe dit pro Deo.

Een man is naar voren gekomen om op hilarische en pijnlijke, op wrange en liefdevolle manier zijn soort te verdedigen. Speciaal voor deze voorstelling schreef Arnon Grunberg een actuele aanvulling op zijn satirische tekst ‘De mensheid zij geprezen’.

De voorstelling PAX Hominis is een toegankelijke monoloog waarin humor de boventoon voert en de wijsheid wordt ontmaskerd. Het schijnbaar belachelijke, het dwaze, het groteske en de zotheid worden op de troon gezet die het verdient.

De monoloog is gebaseerd op De Mensheid zij geprezenvan Arnon Grunberg, een satirische repliek op Erasmus’ Lof der Zotheid van Arnon Grunberg.

Credits

Tekst: Arnon Grunberg
Regie: Gerardjan Rijnders
Spel: Sabri Saad El Hamus
Vrouwenstem: Marlies Heuer
Proloog / tekstbewerking: Florian Hellwig, Sabri Saad El Hamus
Dramaturgie: Florian Hellwig
Kostuums: Aziz Bekkaoui
Lichtontwerp: Gé Wegman
Techniek: Mario Mantel
Regieassistentie: Karlijn Mofers
Productieleiding: Bjorn Jansen
Artistieke leiding: Sabri Saad El Hamus
Zakelijke leiding: Nora Duijf
Impresariaat: Bureau Berbee culturele affaires
Publiciteitsbeeld: Paulina Matusiak & Eddy Wenting
Publiciteit: Saskia de Ruiter

Sabri Saad El Hamus
Sabri Saad El Hamus (1957, Caïro), vertrekt op zijn 21enaar Nederland. Daar volgt hij de eerste jaren van de toneelschool Arnhem. In 1988 richt Saad El Hamus, samen met choreograaf Terence Roe, Stichting Lamaqul op. Met Lamaqul maakt hij o.a. The Undutchables en Yasser bij de Toneelschuur in Haarlem. Zijn Stichting Maqam Lamaqul betekent een verdere verdieping van Saad El Hamus’ initiatieven. In 2006 start Sabri Saad El Hamus met zijn voorstellingenreeks Pax Islamica waarvan De Nieuw Amsterdam vanaf deel drie, Zekket, coproducent wordt. Vanaf  januari 2008 is hij artistiek leider van Theatergroep De Nieuw Amsterdam waar hij de Pax Islamica reeks inmiddels heeft voltooid. Hij maakt bij DNA diverse voorstellingen waaronder het locatieproject Oedipus in Egypte voor Oerol en Over het IJ Festival.

Gerardjan Rijnders (regie) is in binnen- en buitenland een veelgevraagd theatermaker. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, waar hij vele spraakmakende producties maakte. Incidenteel regisseerde hij bij het Deutsches Theater (Berlijn) en bij Schauspiel Bonn. Naast regisseur is Gerardjan Rijnders ook auteur, met meer dan twintig titels op zijn naam, en soms ook acteur. Sinds 2000 is hij freelance theatermaker. Rijnders is huisregisseur van De Hollanders, een jong gezelschap dat in 2012 in de Nederlandse theaters te zien was met De Hollanders van Arnon Grunberg.

Arnon Grunberg (tekst) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York.
In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. In 2007 en 2009 verschenen respectievelijk het brievenboek Omdat ik u begeer en een bundeling van zijn reportages, Kamermeisjes & soldaten. In 2010 en 2012 verschenen de romans Huid en Haar en De man zonder ziekte, die beide zeer goed werden ontvangen. De laatste is zelfs genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2013 en de Vlaamse Gouden Boekenuil. Grunberg schreef een moderne versie van Erasmus’ Lof der zotheid op verzoek van uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep en de gemeente Rotterdam. Het resultaat, De Mensheid zij geprezen, Lof der Zotheid 2001, won een jaar na verschijning de Gouden Uil.

Speellijst

November 2014

20 | Amerongen | MCC Allemanswaard

21 | Weesp | Theater City of Wesopa 20.30

22 | Wormer | Dorpstheater 20.30

Première: 5 april 2013 | Amsterdam | Frascati

In de pers

NRC – Kester Freriks: Een boeiend, bizar zelfportret van de mens als toneelspeler. ****

Theaterkrant – Loek Zonneveld: ‘Het enige nadeel van de hersenknersende toneelavond is dat hij niet langer duurt dan hij duurt. Hij riekt naar meer.’

Trouw – Robbert van Heuven: ‘Met zijn mooie warme stem én met hoestpastilles, windt El Hamus het publiek om zijn vinger.’

Volkskrant – Vincent Kouters: ‘Als een circusdirecteur verleidt Sabri Saad El Hamus zijn publiek, om het vervolgens te laten afdwalen in de duistere krochten van Grunbergs tekst.’ ****

Parool – Joukje Akveld: ‘(…) beelden die zo sterk zijn, dat ze nieuwsgierig maken naar de andere voorstellingen in deze reeks.’ ***