Vrouwen uit een Algerijnse volkswijk praten in een hamam vrijmoedig over de lusten en lasten van hun bestaan. Binnen de muren van het stomende badhuis ontmoeten hun blikken elkaar, worden conflicten uitgevochten, ontstaan vriendschappen en komen de tongen los. In onverbloemde taal, doorspekt met humor en compassie, belichten zij actuele thema’s: onderdrukking, mannen, moeders, religie, politiek, verlangen en gemis, naast liefde, solidariteit, vreugde, erotiek en vrijheid.

 

‘Rayhana, 100% Halal’ wordt op De Parade gespeeld in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Deze grimmige tragikomedie is een speciaal voor De Parade bewerkte versie van het succesvolle Franse toneelstuk ‘À mon âge je me cache encore pour fumer’; en gaat over het leven van vrouwen in de roerige tijden van de Arabische wereld.

 

spel: Celia van den Boogert, Kaltoum Boufangacha, Jihane el Fahidi, Mounira Mansour, Ingrid Wender, Sam Ghilane, Sinem Berrin Kavus
tekst: Rayhana
vertaling: Jevgenia Lodewijks
regie: Marcelle Meuleman
video: Tim Klok
techniek: Dirk Blom
decor: Luca Stappers
productie: Stefanie Soemanta

met dank aan BeamSystems

Achtergrondinformatie

Het stuk van de Algerijns-Franse actrice/schrijfster Rayhana handelt over machismo in relatie tot de liefde. Het toont een universeel portret van vrouwen, die onder de dominantie van mannen staan. De schrijfster durft verhalen van vrouwen te vertellen en vertelt die van binnenuit en ongecensureerd.