Publiciteitsbeeld Pax Mama

ik noem haar moeder
gewoon moeder
zoals ik haar altijd heb genoemd
zegt u ook maar moeder

Pawel komt thuis bij Hassan die in de onderwereld van Caïro woont. Wat is het stoffig. Tijdens de ramadan is de onderwereld nog stoffiger. Hassan woont er samen met zijn moeder voor wie hij vol overgave zorgt en de kat die alles vindt.

Het stuk is geïnspireerd op The Green Prince van Nadav Schirman, een verhaal over een Palestijn die jarenlang blijkt te hebben gespioneerd voor de Israëlische geheime dienst.

PAX Mama is een verhaal over onmogelijke keuzes, zwakke plekken en een vijand die je enige vriend lijkt.

Sabri Saad El Hamus en Arnon Grunberg herkennen in elkaar de adoratie voor hun moeder en besloten daar een toneelstuk over te maken. Ze onderzochten niet alleen de rol van DE moeder maar vooral ook die van hun eigen moeder en waarom de band met haar zo speciaal is.

“Het is allemaal onverslaanbaar goed en raak” – Theaterkrant****
“De taal van Grunberg is poëtisch” – NRC ***
“El Hamus overtuigt” – NH Dagblad
“Het spel van Saad El Hamus is schitterend” – Cultuurbewust

Tournee: 27 januari t/m 10 mei 2015, première vr 30 januari

Herneming: 9 oktober t/m 7 november 2015

Met dank aan Davoud Perzische Tapijten en Ulrike Quade Company, Wim van Vliet van Kostuumatelier TA en Kamal Hors voor compositie .

Vrij 9 okt Odeon De Spiegel in Zwolle
Do 15 okt Theater ‘t Speelhuis in Helmond
Za 31 oktobor Theater Ins Blau in Leiden
Za 7 november Theaterkerk in Wadway

 

Credits

Idee: Sabri Saad El Hamus en Arnon Grunberg
Tekst: Arnon Grunberg
Spel: Sabri Saad El Hamus, Tomer Pawlicki & Sam Ghilane
Regie: Gerardjan Rijnders
Kostuums: Aziz Bekkaoui
Ontwerp pop: Ulrike Quade
Lichtontwerp: Gé Wegman
Techniek: Mario Mantel
Productieleiding: Bjorn Jansen, Lijn 6
Teaser & registratie: Sergio Gridelli
Scènefotografie: Leo van Velzen
Publiciteitsbeeld: Paulina Matusiak & Eddy Wenting
Grafische vormgeving: Studio Matusiak
Impresariaat: Bureau Berbee culturele affaires
Pr & publiciteit: Saskia de Ruiter, Sas de Ruiter
Artistieke leiding: Sabri Saad El Hamus
Zakelijke leiding: Nora Duijf, Buro Saai
Bureauzaken: Neeltje Tuijn, Buro Saai

Sabri Saad El Hamus (spel) vertrok op zijn 21e vanuit Egypte naar Nederland waarna hij aan de Toneelschool Arnhem studeerde. In 1988 richtte Saad El Hamus, samen met choreograaf Terence Roe, Stichting Maqam Lamaqul op waarmee hij onder andere The Undutchables en Yasser bij de Toneelschuur in Haarlem maakte. In 2006 startte Sabri Saad El Hamus met zijn voorstellingenreeks Pax Islamica waarvan De Nieuw Amsterdam vanaf deel drie, Zekket, coproducent wordt. Vanaf januari 2008 werd Sabri artistiek leider van Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA) waar hij de Pax Islamica reeks voltooide. Hij maakte bij DNA verder diverse voorstellingen waaronder het locatieproject Oedipus in Egypte voor Oerol en Over het IJ Festival. In 2013 startte zijn nieuwe serie, een vijfluik over identiteit. PAX Mama is na PAX Hominis de tweede voorstelling waarbij hij samenwerkt met Arnon Grunberg.
Sabri is ook een veelgevraagd acteur in België. Voor t,arsenaal speelde hij recent in Hannibal op de Zomer van Antwerpen, theaterconcert Amigos, de unieke Ilias marathonlezing en Closed Curtains waarvan in april nog twee voorstellingen te zien zijn.

Tomer Pawlicki (spel) studeerde in 2011 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij was vervolgens te zien in theaterproducties Rotterdam & Ziek van Liefde (regie Peter Sonneveld), Medée (regie Serge van Veghel), Wahn (regie Daria Bukvic) en Goed bedoeld (regie Natasha Schulte).
Naast zijn rollen in het theater was hij te zien in diverse filmproducties waaronder Lost and foundMannenhartenDe ontmaagding van Eva van EndLevenslang en gelukkig en Aanmodderfakker. In 2014 speelde hij zijn solovoorstelling Dankzij de oorlog tijdens Theater na de dam. Deze voorstelling speelt hij nog in diverse theaters in het land. Ook is hij bezig met een roman naar aanleiding van zijn solo voorstelling.

Sam Ghilane (spel) startte in 2012 haar opleiding aan de HKU Acteursopleiding. Voor de Acteursopleiding heeft ze de inmiddels opgeheven vooropleiding van De nieuw Amsterdam gedaan. Vanuit DNA heeft ze een zomer lang op de Parade gestaan in de voorstelling Ryhana, 100% Halal (2012). Het afgelopen jaar deed ze samen met de Theatertroep mee aan de Parade in Amsterdam. Hiernaast speelt Sam de hoofdrol in de korte film Leila, een coming of age film voor SENSE-campagne, waarvoor de prijs van Beste Film werd uitgereikt. Bij De Nieuw Amsterdam vervult zij haar stage in de voorstelling Pax Mama.

Gerardjan Rijnders (regie) is in binnen- en buitenland een veelgevraagd theatermaker. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, waar hij vele spraakmakende producties maakte. Incidenteel regisseerde hij bij het Deutsches Theater (Berlijn) en bij Schauspiel Bonn. Naast regisseur is Gerardjan Rijnders ook auteur, met meer dan dertig titels op zijn naam. Sinds 2000 is hij freelance theatermaker en werkt(e) hij bij onder andere Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Het Rotheater, Het Zuidelijk Toneel, De Mug met de Gouden tand/VPRO, Toneelgroep De Appel, Suver Nuver ,Carver, Wunderbaum, De Warme Winkel, Dood Paard en De Hollanders, een jong gezelschap dat in 2012 in de Nederlandse theaters te zien was met De Hollanders van Arnon Grunberg. Voor DNA regisseerde hij eerder PAX Hominis en maakte de toneelbewerking voor PAX Deus van het boek Het Evangelie volgens Pilatus van Eric-Emmanuel Schmitt.

Arnon Grunberg (tekst) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De Mensheid zij geprezen (2001) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. In 2007 en 2009 verschenen het brievenboek Omdat ik u begeer en een bundeling van zijn reportages, Kamermeisjes & soldaten. In December 2009 ontving Grunberg de Constantijn Huygens Prijs voor zijn complete oeuvre, gevolgd door de Frans Kellendonk prijs in 2010. In 2010 en 2012 verschenen de romans Huid en Haar en De man zonder ziekte, die beide zeer goed werden ontvangen. Zijn werk is in maar liefst 30 talen vertaald. Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is t/m 15 maart 2015 een overzichtstentoonstelling rondom zijn werk te zien.

 

In de media

Recensie Holland Media Combinatie – 2 feb 2015
‘El Hamus overtuigt’

Recensie Theaterkrant 2 feb 2015
‘Het is allemaal overslaanbaar goed en raak

Recensie NRC 2 feb 2015
‘De taal van Grunberg is poëtisch

Recensie VK_2 feb 2015
‘Raadselachtige moederliefde

Recensie Cultuurbewust 3 feb 2015
Het spel van El Hamus is schitterend

Interview Sabri bij Radio Glasnost, 4 feb 2015

NRC – 29 januari 2014
Interview Sabri Saad El Hamus en Arnon Grunberg

NTR 1 Dichtbij Nederland – 15 september 2014
Interview Sabri Saad El Hamus

NRC – Arnon Grunberg – 11 sept 2014
Op bezoek bij Sabri’s moeder

Vrij Nederland – Sabri Saad El Hamus – 23 aug 2014
‘Ze zei “Blijf daar”‘