Editie 2009/2010

In Mohammed en Omnya staat het waargebeurde verhaal centraal van een jonge moslima, die in de Salaat – het moment van opperste vroomheid en kwetsbaarheid – de enige kans ziet om zich van haar echtgenoot te ontdoen. Wanneer haar man nietsvermoedend vanuit de gebedshouding omhoog komt, snijdt zij zijn keel door. Mohammed en Omnya is het verslag van het eerste uur na de rituele moord. Mohammed kijkt vanuit de dood toe hoe Omnya zijn lichaam ontleedt. Zij is op zoek naar het kwaad in haar man. Schuilt het in zijn ogen, zijn hart, zijn penis? Ze wil het uit zijn lichaam snijden, hem bevrijden. Mohammed beseft dat wie hij werkelijk is niet schuilt in zijn opengesneden lijk. Pas over de drempel van leven naar dood, is hij weer in staat zichzelf terug te vinden en werkelijk lief te hebben, niet meer gehinderd door aardse verlangens en het onvermogen tot communiceren. Sabri Saad El Hamus werd voor zijn rol als Mohammed genomineerd voor de Louis d’Or 2007.

Een productie van Maqam Lamaqul en Frascati producties. Première zaterdag 6 januari 2007, Theater Frascati te Amsterdam, destijds in de regie van Titus Muizelaar. Tekst: Lisa de Rooy.

Spel: Sabri Saad El Hamus.

Achtergrondinformatie

Sabri Saad El Hamus is genomineerd voor de Louis D’Or prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het seizoen. Saad El Hamus heeft de nominatie te danken aan zijn solo Mohammed & Omnya, een kolkend portret van een man die vanuit de dood toekijkt hoe Omnya zijn lichaam ontleedt. Uit het juryrapport: “Met een uiterste precisie in motoriek, stemgebruik en beweging trekt El Hamus in deze solovoorstelling alle registers open. […] Hij schakelt fenomenaal tussen de dader- en slachtofferrol en laat zien wat virtuoos acteren is.”