Lach, en de wereld lacht met je mee; Huil, en je huilt alleen.

Na jaren van eenzame opsluiting, zonder duidelijke reden, zonder contact met de buitenwereld en met de vraag wie hiervoor verantwoordelijk is, krijgt Oh Dae-su op een dag zijn vrijheid terug. Na zijn terugkeer in een wereld die vijftien jaar zonder hem heeft voortgeleefd, is Oh Dae-su op zoek naar vergelding. Wie heeft hem opgesloten en vooral wat was hiervoor de reden. Tijdens zijn wraaktocht ontmoet hij de jonge Mi-Do. Ze biedt hem onderdak en ze worden verliefd. De relatie die ontstaat, doet Mi-Do besluiten Oh Dae-su te helpen in zijn zoektocht. Langzaam toont de rauwe waarheid zich aan hem en worden de rollen opnieuw verdeeld. De vraag die rijst is niet langer waarom hij werd opgesloten, maar; waarom werd hij vrijgelaten?

Je ogen zijn mij vreemd vertrouwd

Old Boy is een theaterthriller waarin toneel, film, zang, dans en muziek op een unieke manier samenkomen. Old Boy speelt zich af in het moderne Azië en is gebaseerd en geïnspireerd op de gelijknamige manga en film.

Credits

Productie Theatergroep De Nieuw Amsterdam

Artistiek team
Regie: Sabri Saad El Hamus
Choreografie/vormgeving: Shusaku Takeuchi
Muziek: Bob Zimmerman
Zangteksten; Ruben van Gogh
Regieassistent/dramaturgie: Leonie Baars

Filmcrew
Scenario filmscene: Shady El-Hamus
Director of Photography :Lennart Verstegen
Regie filmscene: Shady El-Hamus en Sabri Saad El Hamus
Filmproductie: Layla Meijman

Cast
Sabri Saad El Hamus als Oh Dae-su
Eefje van Gorkum als Mi-Do
Carlo Scheldwacht als Lee Woo-jin (op film)
Zang/spel Merel Huizinga
Percussie Mei-Yi Lee en Wen-Hsin Chen
Gebaseerd op de film ‘Old Boy’ van Chan-wook Park
Coproductie met Stichting Philomela (Het Temmen van de Os)
Foto: Eddy Wenting en Paulina Matusiak

Achtergrondinformatie

 

Achtergrondinformatie over de makers

Sabri Saad El Hamus

Sabri Saad El Hamus (1957, Caïro), vertrok op zijn 21e naar Nederland. Daar volgde hij de eerste jaren van de toneelschool Arnhem. In 1988 richtte Saad El Hamus, samen met choreograaf Terence Roe, Stichting Lamaqul op. Met Lamaqul maakte hij o.a. The Undutchables en Yasser bij de Toneelschuur in Haarlem, deze laatste voorstelling werd geschreven door Abdelkader Benali. Zijn Stichting Maqam Lamaqul betekent een verdere verdieping van Saad El Hamus’ initiatieven. In 2006 startte Sabri Saad El Hamus met zijn voorstellingenreeks Pax Islamica. Vanaf deel III werd DNA coproducent. Vanaf januari 2008 is hij artistiek leider van Theatergroep De Nieuw Amsterdam waar hij zijn serie inmiddels heeft voltooid.

Merel Huizinga

Merel Huizinga, mezzosopraan. Na in 1991 haar studie Kunstgeschiedenis en Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam te hebben afgerond studeerde ze zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als soliste trad zij onder meer op in de serie “Jong Talent” in diverse Nederlandse schouwburgen. Zij zong in samenwerking met Theatergroep Hollandia Monteverdi voorstellingen in Paradiso. Eén van haar Russische programmaseries werd uitgekozen voor de officiële opening van het “Tsaar Peter-Jaar”. In 2004 ontving zij samen met pianiste Rië Tanaka de Mephisto muziekprijs. In 2006 trad zij op in concertzalen in Nederland met haar Russische programma “Met en Zonder Zon” met pianiste Olga Khozianova (eerste pianiste van het Nederlands Ballet orkest). Zij zong mee in de opera en de c.d. opname “Les Mamelles de Tiresias” van Poulenc o.l.v. Ed Spanjaard en David Prins. In 2008 trad zij op met het Berlijnse ensemble KNM (hedendaagse muziek) in het Boijmans museum te Rotterdam.

Eefje van Gorkum

Eefje van Gorkum (1986) werd geboren in Choonchun City in Zuid-Korea. Na drie maanden al kwam zij naar Nederland. In 2008 studeerde zij af aan de MBO theaterschool in Rotterdam met de voorstelling Under the Milkwood van Dylan Thomas in een regie van Pieter Loef. Tijdens haar studie werkte zij onder andere met Anna van der Heijden, Martin Schwab (Baantjer) en Sytske van der Ster. Het afgelopen seizoen volgde Eefje de eenjarige theateropleiding ITS DNA waar zij les kreeg van o.a Reinier Bulder (Wilhelmina, Sorry Minister) Jeannine de la Rose (musicals Hair en Mary Poppins)en Harpert Michielsen (het Nationale Toneel, De Warme Winkel) en werkte ze samen met Shusaku Takeuchi aan het ‘Butterfly Project’. In juni 2009 voltooide ze de opleiding met de voorstelling ITS our HADJ, een bewerking van het gelijknamige stuk van Lisa de Rooy, in regie van Rosa Peters en Sabri Saad El Hamus. Afgelopen zomer speelde Eefje in de korte film Hands Around My Throat met o.a Mike Reus.

Shusaku Takeuchi

Shusaku Takeuchi studeerde van 1968 tot 1971 beeldende kunst aan de Osaka Art University en grafisch ontwerp en interieurontwerp aan de Yoyogi Design School in Tokyo. In 1972 reisde hij naar Europa om zich in Nederland te vestigen. Hij ging werken met internationale uitvoerend kunstenaars, zoals Eiko & Koma, twee Japanse Butho dansers, Graziella Martines, een Argentijnse choreografe en anderen. In 1974 begon hij zijn eigen groep, die visuele kunsten en fysieke expressie combineerde en zich vooral toelegde op mime en dans. Intussen realiseerde hij elk jaar een project in het Centre Culturel de Marais in Parijs. Zijn gezelschap ging werken onder de naam Shusaku & Dormu Dance Theatre. Shusaku’s gezelschap was het eerste dat officieel werd uitgenodigd om op te treden op het Rode Plein in Moskou. In 1982 creëerde hij zijn eerste grote theaterdansproductie, ERA, die behalve in Nederland ook in andere landen van Europa en later in Canada uitgevoerd werd. Sinds 1980 geniet hij, met zijn eigen gezelschap en later ook met zijn tweede gezelschap ‘Bodytorium’, bekendheid door locatieprojecten op festivals en op bijzondere plekken of evenementen in en buiten Nederland. De bekendste daarvan zijn Matrix, The Package, Ringa, Floating Silhouettes, Waswax, Reservoir, I-Den, BOLT en Alphabet. In 1995 ontving Shusaku Takeuchi de Sonia Gaskell prijs voor Choreografie voor zijn werk The Package. Voor het NDT maakte hij verschillende balletten.

Bob Zimmerman

Bob Zimmerman studeerde klarinet, piano en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 1982 tot 2000 was hij pianist en orkestleider bij cabaretier Seth Gaaikema. Sinds 1995 is Zimmerman de vocale coach van het ensemble Montezuma’s Revenge. Tevens is hij de vaste arrangeur van het Metropole Orkest en huiscomponist van het TV-programma Una voce particulare. Zimmerman is vooral bekend om zijn arrangementen waaronder de cd’s van Prinses Christina en het Adiós Nonino bij het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. Hij schreef muziek voor toneel, film (o.a. An Bloem en De Avonden) en talloze TV-producties. Daarnaast componeerde hij ook jeugdopera’s zoals Hot Hands, Basketbalopera en SLIK.

Ruben van Gogh
Ruben van Gogh, alias De Man van Taal, is optredend dichter, bloemlezer en presentator. Zijn gedichten brachten hem van Albanië tot Zeewolde, van Appingedam tot Zuid Afrika. Hij creëert een eigenzinnig geluid binnen de Nederlandse poëzie, waarin verstaanbaarheid hand in hand gaat met het ongrijpbare. De aanzet was al aanwezig in zijn debuutbundel De Man van Taal (1996), en werd verder uitgewerkt in de bundel De hemel in, de hemel uit (1999). Deze bundels werden gezamenlijk herdrukt in Aan het eind van het begin (2001). In september 2002 verscheen de bundel Zoekmachines. In januari 2006 verscheen zijn nieuwe bundel: Klein Oera Linda. Daarnaast schreef Ruben van Gogh een viertal mini-libretti voor Yo! Opera, de musical Kromme Jongens, rond de liedjes van de gelijknamige band, en ging dit jaar de opera De Kus van de Pontamoer in première, welke door Bob Zimmerman op muziek werd gezet.

Productie Theatergroep De Nieuw Amsterdam

Coproductie met Stichting Philomela

Regie Sabri Saad El Hamus

Choreografie/vormgeving Shusaku Takeuchi

Muziek Bob Zimmerman

Zangteksten Ruben van Gogh

Regieassistent/dramaturgie Leonie Baars

Spel

Sabri Saad El Hamus als Oh Dae-su

Eefje van Gorkum als Mi-Do

Carlo Scheldwacht als Lee Woo-jin (op film)

Zang/spel Merel Huizinga

Percussie Mei-Yi Lee en Wen-Hsin Chen

Stemmen Reinier Bulder, Jonata Taal, Lisa Frenkel en Gerrit Wijnhoud

Techniek/productie Meijnard Scheers

Techniek Louis Kooij

Uitvoering decor Egon Schrama, Mario Mantel, Peter Wildenbeest, Henk Lourens

Visagie Albert de Kluijver

Zakelijke leiding Gerrit Wijnhoud

Artistieke leiding Sabri Saad El Hamus

Secretariaat Hans Verburg

Publiciteit Lieke van Gurp

Scenefotografie Jean van Lingen

Huishoudelijke dienst Iwan Roberts en Harry Krap

 

Filmcrew
Regie filmscene Shady El Hamus en Sabri Saad El Hamus

Scenario filmscene Shady El Hamus

Uitvoerend producent Layla Meijman

Director of Photography Lennart Verstegen
Gaffer Victor Jas

Sound Evelien van der Molen
Artdirector Rik van Os
Editor Xander Nijsten

Opnameleiding Tobias Wilbrink

Camera-assistent Alex Wuijts

Database handler Pieter Colombijn

Grip Tim Kerbosch en Jelle van der Does

Belichters Ravi Piccolo, Myrthe Mosterman, Alex Passerone en Flip Deman

Geluidsassistent Kasper Koudenburg

Setdresser Yara Jimmink
Productieassistent Paul Overste

Productieassistent Lotte Bronshoff
Catering HotMamaHot

 

Gebaseerd op de film ‘Old Boy’ van Chan-wook Park

Campagnebeeld: Eddy Wenting en Paulina Matusiak

Grafisch ontwerp: Paulina Matusiak

Verkoop: Inke Berbee

 

Met dank aan

A-Film Distribution

Bart Steenhorst

BeamSystems

Bert Hana

Cam A Lot

Carl Kohl

Dougal Hallowes
Filmmore

Gemeente Amsterdam (DMO)

Herrieboerderij

Koninklijk Conservatorium Den Haag

Lisa de Rooy

Lloyd Hotel Amsterdam

Luuk Nagtegaal

Lynn Li

Menno Peters

Milo Rietveld

Naomi Sato

Nederlands Fonds Podium Kunsten
Nederlandse Film en Televisie Academie

René Dingelstad

Singel Film

SNS Reaalfonds

Theatercafé Blincker

Toshiko Takeuchi

Wai Ling Ho

Wendy Chan

Wim Vos

Speellijst

September 2010

DI 21 T/M ZA 25 | Het Compagnietheater, Amsterdam
20: 30 | T 020 520 53 20

WO 29 | LAKtheater, Leiden
20:30 | T 071 512 48 90

 

In de media