Toen ik elf was heb ik mijn varken kapotgeslagen en ben ik naar de hoeren gegaan’ begint het verhaal. De joodse jongen Mozes, later Momo, afkorting van Mohammed, groeit op in de rue Bleue in Parijs. Zijn vader, een werkloze advocaat, zit depressief thuis en zijn moeder is na zijn geboorte verdwenen. Momo zorgt voor zijn vader en doet dagelijks boodschappen bij Meneer Ibrahim, de Arabische kruidenier. Langzaam bloeit er een vriendschap tussen meneer Ibrahim en de jongen. Meneer Ibrahim leert Momo over het leven, geluk, de Koran en het geheime wapen: ‘Paf, een glimlach’. Samen gaan ze op reis naar het land van de Vruchtbare Maansikkel.
Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran is, na een succesvolle theatertour, nu te zien op Oerol. “Sabri Saad El Hamus als Ibrahim geeft prachtig weer hoe een glimlach smeulende conflicten, als tussen de islam en het Jodendom, kan bezweren.[…] Dankzij de beeldende taal van Schmitt en het spel van de acteurs wordt een gezamenlijke autotocht een theatrale ‘road movie’.” [Kester Freriks – NRC Handelsblad]

Naar het boek van Eric-Emmanuel Schmitt, vertaald door Eef Gratama, spel: Sabri Saad El Hamus, Gable Roelofsen en Saar Vandenberghe, muziek: Matthijs Vos, vormgeving: Tom Schenk. In de oorspronkelijke versie in de regie van Erik Vos, op Oerol een eigen adaptatie van Theatergroep De Nieuw Amsterdam.

 

SPEELLIJST

ZA 16 t/m ZA 23 JUNI

17.00 – 18.30 uur en
20.00 – 21.30 uur

Zandafgraving Oosterend
Terschelling