MaryamHassouni_boks_fotoMarjolijnvanDijk_kleinEen teruggedachte

van Maryam Hassouni

“Weet je wat ik zo mooi vind aan koeien? De ruggengraat.
Hoe slechter het met me gaat hoe beter je mijn ruggengraat kunt zien. Bij Koeien is ie altijd te zien. Dan wil ik eigenlijk met mijn hand over de ruggengraat van een Koe heen glijden. Dat voelen ze heus wel! Dieren hebben ook liefde nodig.”

‘Een teruggedachte’ is een rauwe half autobiografische monoloog geschreven en gespeeld door Maryam Hassouni.

In deze donkere comedy heeft Maryam, tussen het roken en drinken door, gesprekken met haar innerlijke ‘Koe’ en haar innerlijke ‘psychologe.’ De Koe met een hoofdletter K is haar wijze wezen, die bepaalde dingen voor haar op een eigenwijze en confronterende manier in perspectief plaatst. De psychologe hoort haar duistere dromen en fantasieën aan.

 

Met die twee in haar hoofd bespreekt ze haar quarter-life crisis. En er valt veel te bespreken want als getalenteerd actrice zonder werk, balancerend op de grens van euforie en ontreddering, vraagt ze zich regelmatig af;
‘WAT DOE IK HIER IN GODSNAAM & WAT IS ‘IK’?!’

concept, tekst en spel: Maryam Hassouni | regie: Sabri El Hamus | tekstadvies: Lisa de Rooy | met dank aan: mijn ex vriendjes, Sinan Eroglu, Andreas Fleischmann, Het Talentenhuis Nieuw West, Marjet Jansen, Amber de Vente en Mario Mantel

Biografie

Maryam Hassouni (1985) brak op vijftienjarige leeftijd in 2002 door met haar rol van Dunya in Dunya & Desie, de serie die nationaal en internationaal in de prijzen viel en ook tot een speelfilmvervolg leidde. Dunya-regisseur Dana Nechushtan castte Hassouni ook in haar telefilm Offers. Voor haar rol van Palestijnse vrouw die onder druk wordt gezet om een zelfmoordaanslag te plegen, ontving ze in 2006 de prestigieuze Emmy Award voor Beste Actrice. Twee jaar later werd ze door de European Film Promotion Board gekozen tot Nederlandse Shooting Star op de Berlinale. In 2010 maakte ze met het Italiaanse/Irakese The Flowers of Kirkuk haar internationale filmdebuut. Kort daarna verruilde ze haar woonplaats Amsterdam voor New York om daar aan de gerenommeerde theaterschool ‘The William Esper Studio’ te studeren. Eind 2013 is ze te zien in de Sylvia Witteman-komedie Soof.