In de voorstelling Avondland volgt acteur Sadettin Kırmızıyüz samen met zijn moeder het spoor van de reis die zijn ouders 35 jaar geleden, vanuit Turkije naar Nederland hebben gemaakt. Hun route is losjes gebaseerd op de route die Nazim Hikmet beschrijft in zijn epische dichtwerk Mensenlandschappen. Muzikaal ondersteund door Bülent Aydin vertelt hij over net niet-Turks zijn in Turkije, machismo en schoenpoetsers, zigeunerorkesten, nationalisme en koffiedik kijken.

Avondland is een remake van de voorstelling uit 2008, maar sindsdien is er veel veranderd: Sadettin is iets kaler. Zijn moeder heeft meer heimwee. In Turkije wint een progressief islamitische partij de verkiezingen. In Nederland wordt de PVV steeds machtiger. De Turkse wil om bij de Europese Unie te horen is verdwenen. Obama wordt president en banken storten in. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren van Turkse afkomst uitgesproken ‘trots op Turkije’ zijn… Kortom: Tijd voor een update van Avondland met nieuwe muziek en waarin Nazim Hikmet actueler is dan ooit.

Credits

tekst, spel, concept: Sadettin Kırmızıyüz
muziek: Bülent Aydin
eindregie: Kalkiman C. Aporos
productie: Trouble Man i.s.m. Theatergroep De Nieuw Amsterdam

Speellijst

September

zo 2 | Amsterdam Bellevue | 12:30

zo 2 | Amsterdam Bellevue | 20:30

ma 3 | Amsterdam Bellevue | 12:30

 

In de media

“Hij beschrijft aanstekelijk het dynamische land dat hij leert kennen, en verhaalt van humoristische en ontroerende ontmoetingen..”
– NRC Handelsblad (2011)

“Het is deze spanning tussen tradities die maakt dat Avondland een belangrijke voorstelling is. Juist omdat het uiting probeert te geven aan deze worsteling tussen verschillende identiteiten en geen
makkelijke antwoorden wil geven.”
– 8weekly over Avondland (2008)